Σε μια αποκλειστική της συνέντευξη στο ORAIOKASTRONEWS.GR η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης Μαρία Καγκελίδου μιλά για την υποψηφιότητα της στις επόμενες εκλογές, για το ΠΑΣΟΚ και τη νέα του ηγεσία, για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Ακόμη καταθέτει τις προτάσεις της για την Β’ Θεσσαλονίκης αλλά και για το Δήμο Ωραιοκάστρου ειδικότερα. 
Η Μαρία Καγκελίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στο Ωραιόκαστρο. Αποφοίτησε από το Ελληνογαλλικό Κολέγιο Δελασάλ και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths College), από το οποίο απέκτησε επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στις Μεσογειακές Σπουδές (Kings College). Εργάστηκε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως τηλεοπτικός παραγωγός στη Μεγάλη Βρετανία – δύο σειρές, στις οποίες έχει συνεισφέρει έχουν κερδίσει βραβείο Royal Television Society. Από το 2005 εργάζεται για την αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News και για ξένα, κυρίως, ΜΜΕ. Έχει επίσης υπηρετήσει στο γραφείο επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, είναι ιδρυτικός μέλος του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα και έχει ανακηρυχθεί εθελόντρια του μήνα από το Πρόγραμμα για την αειφόρο ανάπτυξη στο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Στέλλας και της Ολυμπίας. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: 



Ποιο είναι το κύριο διακύβευμα στις επόμενες εκλογές;

Το ζητούμενο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να προωθήσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης, βασισμένα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Να απλοποιήσουμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που παραμένουν φυλακισμένες σε ουρές μπροστά από τα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών. Το προσωπικό των υπηρεσιών πρέπει να αφιερωθεί κατά κύριο λόγο στον έλεγχο και όχι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών έχει τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας μόνη της, γρηγορότερα και ευκολότερα, τις απλές συναλλαγές με το δημόσιο, αξιοποιώντας την τεχνολογική πρόοδο, εάν της δοθεί αυτή τη δυνατότητα. 

2. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ κατήλθε στις εκλογές με σύνθημα το «Λεφτά Υπάρχουν», αλλά η κυβερνητική θητεία του κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Πιστεύετε ότι η ηγεσία του κινήματος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό; Τι έχει να του υποσχεθεί σήμερα;

Υπάρχει μια παρερμηνεία γύρω από το σύνθημα. Αφορούσε τις τράπεζες και τα ποσά που διοχέτευσε η τότε κυβέρνηση προς αυτές, ενώ από την άλλη εμφάνιζε την Ελλάδα ως παράδεισο που δεν άγγιξε η κρίση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του πως οφείλει μια συγνώμη στον Ελληνικό λαό. Όπως επίσης παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη κατά τη τελευταία διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχτηκε επίσης πως και το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος, γιατί χαλάρωσε τα αντανακλαστικά και δημιούργησε προσδοκίες. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το ρόλο που έπαιξαν και τα άλλα κόμματα, μικρά και μεγάλα ώστε να έρθουμε σε αυτή την κατάσταση. Ξέρουμε πως την πενταετία της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, από το 2004 μέχρι το 2009, το χρέος αυξήθηκε κατά 96 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε πρόσφατα στο «Ζάππειο 3» το βασικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, φορολογικό και κοινωνικό του πρόγραμμα. Τα όσα εξήγγειλε λοιπόν, στο «Ζάππειο 3» ο κ. Σαμαράς, είναι είτε αυτονόητα, είτε ισχύοντα.

Σήμερα όμως πρέπει να συζητάμε για το μέλλον της χώρας, και μάλιστα το άμεσο. Η κυβέρνηση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών πρέπει να λάβει σημαντικές, κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο πάντα των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Και με βάση αυτό το κριτήριο, το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελούν τους πιο αξιόπιστους διαπραγματευτές για τη χώρα.  Πιστεύω πως οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση τη λογική και όχι την οργή και το θυμό και θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ την πρωτιά ώστε η χώρα να εκπροσωπηθεί αξιόπιστα.

3. Τι πρέπει να περιμένουμε από τη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές: Επιβεβαίωση της συνεργασίας με τη ΝΔ ή επιδίωξη συνεργασίας με τις λοιπές κεντρο-αριστερές δυνάμεις
;

Το ΠΑΣΟΚ θα δει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο στόχος της πρωτιάς που έχει τεθεί από τον πρόεδρό μας, Ευάγγελο Βενιζέλο, παραμένει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μετεκλογική συνεργασία. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο θέσεων και πολιτικών, και πάντα κατά τη βούληση του ελληνικού λαού και με τον τρόπο που αυτός θα εκφραστεί στην κάλπη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη διεξαγωγή συνεχόμενων επαναληπτικών διαδικασιών, που θα διαλύσουν το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία.

4. Ποιο «πρόσωπο» του κινήματος σας εκφράζει περισσότερο: το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ή το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου;

Το ΠΑΣΟΚ τόσο υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο σταθερά τάχθηκε υπέρ τη μη πτώχευσης της χώρας ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και οι δύο θα κριθούν από την ιστορία. Σε ό,τι αφορά τώρα, τη θέση τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος πριν περίπου ένα μήνα και έχει επωμιστεί με την ευθύνη των κρίσιμων και σε κάποιες στιγμές δραματικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εταίρους μας, αλλά και των κρισιμότερων εκλογών μεταπολιτευτικά.

5. Θα ψηφίζατε στην επόμενη Βουλή ένα τρίτο Μνημόνιο με αντίστοιχους όρους που είχαν τα δύο προηγούμενα, αν αυτό τεθεί ως προϋπόθεση για τη δανειοδότηση της χώρας;

Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, σκοπός πρέπει να είναι η παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα. Θεωρώ πως μέσα από την άμεση και πλήρη εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί δεν θα χρειαστεί ούτε τρίτο, ούτε τέταρτο Μνημόνιο.

6. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα στις εκλογές εν μέσω μιας δραματικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου;

Ηταν το κίνητρο για να θέσω υποψηφιότητα. Όπως όλοι οι συμπολίτες μου έτσι και εγώ έχω  δει δραματικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσης της οικογένειάς μου τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω απογοητευτεί. Έχω οργιστεί. Όταν λοιπόν μου προτάθηκε να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θεώρησα πως έπρεπε να κοιτάξω μπροστά, να ενεργοποιηθώ και εγώ ώστε να συμβάλλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι. Δεν είναι η ώρα πλέον για ομφαλοσκοπήσεις, αλληλοκατηγορίες, επικίνδυνους συναισθηματισμούς ή παλαιοκομματικές λογικές.  Πρέπει χωρίς καθυστέρηση ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να αναλάβουμε δράση με όποιο τρόπο έχουμε στη διάθεσή μας για να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας και να εξασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας, το δικών μας και των παιδιών μας.

7. Τι καινούριο φέρνει η υποψηφιότητα σας; Γιατί να σας επιλέξει ένας ψηφοφόρος;


Δεν μου αρέσει να μιλώ πολύ για τον εαυτό μου. Πιστεύω πως ένας καλός λόγος για να με επιλέξει κάποιος συμπολίτης μου είναι πως δεν έχω εμπλακεί στο παρελθόν στην πολιτική και κομματική πραγματικότητα. Αντίθετα όπως όλοι μας εργάζομαι και βιώνω την καθημερινότητα τις σύγχρονης Ελλάδας με όλες της τις παθογένειες. Το μέλλον το δικό μου και της οικογένειάς μου είναι άρρηκτα δεμένο, όπως όλων μας, με τις δραματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και είναι απαραίτητο να συνεχιστούν, με βάση όμως τώρα την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας , ώστε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. 

8. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την Β’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης; Τι πρέπει να γίνει για να ανακουφιστούν οι πολίτες από τα οξυμένα προβλήματα τους;

Ο τόπος μας έχει ευνοηθεί από τη φύση και την ιστορία. Οι ομορφιές του, τα σπάνια είδη του, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και η τεχνογνωσία και η εμπειρία των κατοίκων της περιοχής μας, τόσο στη βιομηχανική όσο και την αγροτική παραγωγή πρέπει να αξιοποιηθούν με σύγχρονους τρόπους, με στόχο τη βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη. Τόσο οι Καλλικρατικοί Δήμοι όσο και η Περιφέρεια έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην δημιουργία συνεργιών (μεταφορές, τουριστικές υποδομές) ώστε η ευρύτερη περιοχή μας να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει ως πόλος έλξης τουριστών και επιχειρήσεων.

9. Ζείτε στο Ωραιόκαστρο. Τι προτείνετε ειδικά για την περιοχή μας;

Για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους απουσίασα για χρόνια από την περιοχή όμως η υποψηφιότητά μου δίνει την ευκαιρία να επισκέπτομαι επανειλημμένα το σύνολο των οικισμών που απαρτίζουν το δήμο μας. Άμεσα πιστεύω πως είναι απαραίτητη:

·     Η σημαντική βελτίωση της επικίνδυνης Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, στην οποία έχουμε θρηνήσει και θύματα.

·     Η προστασία του Γαλλικού Ποταμού από την ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων από την βιομηχανική, ζωική και πτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Να επισημάνω πως η τέτοιου είδους μονάδες της περιοχής, όπως πληροφορήθηκα έχουν ήδη διαμορφωμένο σχέδιο, ενώ παρόμοιες ρίψεις είναι παράνομες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ο ποταμός αυτός με τις ομορφιές του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης αλλά και τόπο αναψυχής για όλους μας.

·     Η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας που θα επιτρέψει στους κατοίκους να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του δήμου σε όποια κοινότητα και αν μένουν και θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά του Ωραιοκάστρου. Επιπλέον θα επιτρέψει σε όλους μας να γνωρίσουμε τα πανέμορφα μέρη, με την μεγάλη παράδοση, που βρίσκονται σε μικρή μόλις απόσταση από το σπίτι μας.

Επίσης θα ήθελα να δω την αξιοποίηση των κτιρίων των παλαιών δημοτικών και κοινοτικών αρχών στους διάφορους οικισμούς τους Δήμου μας καθώς, αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν ή παραμένουν ανεκμετάλλευτα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top