ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Α. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Β. Εσωτερικών
Γ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
Δ. Οικονομικών



Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη δυτική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης απέδειξαν για άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, έχοντας ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 48χρονου άνδρα στην αγροτική περιοχή της Λητής και την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών σε δρόμους, σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Τα τελευταία δε εικοσιτετράωρα, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στην ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, αλλά και στους δρόμους (κυρίως σε περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου) που μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμυρίζοντας σπίτια και υπόγεια και καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων ομβρίων υδάτων, τα μπαζωμένα και τσιμεντοποιημένα ρέματα, τα φρεάτια που δεν έχουν καθαριστεί, αλλά και η αδυναμία άμεσης παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού, φέρνουν δυστυχώς κάθε χρόνο την Δυτική Θεσσαλονίκη αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.
Παρότι όμως τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, έχουν ήδη αποτυπωθεί σε έρευνες ιδρυμάτων και φορέων (όπως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ.λπ.), οι δήμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα, παραμένουν στα χαρτιά όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και ενέργειες, όπως αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση του οδικού δικτύου, καθαρισμός και χαρτογράφηση των ρεμάτων.
Για το τελευταίο, δηλαδή της χαρτογράφησης των ρεμάτων, είναι γεγονός ότι ελάχιστα θα καταγραφούν αφού τα περισσότερα έχουν μπαζωθεί και αυτό αποτελεί την κύρια αιτία των έντονων πλημμυρών.
Είναι πράγματι οδυνηρό στην Ελλάδα του 2014 να μετράμε νεκρούς από φυσικά καιρικά φαινόμενα, και μάλιστα όχι ακραία. Τη στιγμή δε που η υγεία, η ασφάλεια καθώς επίσης και οι ιδιοκτησίες των πολιτών θα έπρεπε να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Δυτική Θεσσαλονίκη;
2.    Πώς θα διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής; Σχεδιάζονται μόνιμα και αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό και με τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και της χαρτογράφησης και του καθαρισμού των ρεμάτων, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα αλλά και να αποτραπούν μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και δημόσιες υποδομές;
3.    Με την χαρτογράφηση των ρεμάτων θα εντοπιστούν και ρέματα που έχουν μπαζωθεί ενώ αποτελούν κύριους αποδέκτες; Θα γίνει προσπάθεια για την αποκατάστασή τους;


Η βουλευτής που ερωτά


Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top