20-11-2014  

 Όλοι άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν δικαιώματα. Από την στιγμή που γεννιούνται. Η 20η του Νοέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Την ώρα όμως που διαβάζουμε τα διεθνή κείμενα για την προστασία του, εκατομμύρια παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη υποφέρουν από φτώχεια, ακρωτηριάζονται σε πολέμους, μένουν ορφανά, πεθαίνουν από ασθένειες όπως το AIDS και στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης.
Τα Δικαιώματα των Παιδιών
Τα δικαιώματα των παιδιών καλύπτουν κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών και των εφήβων και μπορούν να αναλυθούν στις ακόλουθες κύριες κατηγορίες:
·         Δικαιώματα επιβίωσης: το δικαίωμα στη ζωή και στην παροχή των πιο βασικών αναγκών (π.χ., επαρκές βιοτικό επίπεδο, στέγη, διατροφή, ιατρική περίθαλψη).
·         Δικαιώματα Ανάπτυξης: τα δικαιώματα που επιτρέπουν στα παιδιά να φθάσουν στο μέγιστο δυναμικό τους (π.χ. εκπαίδευση, παιχνίδι και ψυχαγωγία,  πολιτιστικές δραστηριότητες, πρόσβαση σε πληροφορίες , ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας).
·         Δικαιώματα συμμετοχής: τα δικαιώματα που επιτρέπουν στα παιδιά και τους εφήβους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους (π.χ., ελευθερία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να έχουν λόγο σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους, ένταξη σε συλλόγους).
·          Δικαιώματα περί προστασίας: τα δικαιώματα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων από κάθε μορφή κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης (π.χ., ειδική μέριμνα για τα παιδιά των προσφύγων, Προστασία ενάντια σε συμμετοχή σε ένοπλη σύγκρουση, παιδική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση, βασανιστήρια και  κατάχρηση ναρκωτικών).
Για ποια όμως δικαιώματα μιλάμε σήμερα;», θα αναρωτηθούν πολλοί.
Ο κάθε γονιός αλλά και το κάθε κράτος είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Σε μία κοινωνία που θα έχει δικαιώματα και δε θα καταπατούνται από τις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τα συμφέροντα.
Η τελευταία έκθεση της Unicef καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα των παιδιών στην Ελλάδα της εξαθλίωσης και της κοινωνικής κατάρρευσης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και το μόνο που προκαλούν σε όλους μας είναι οργή, απέραντη θλίψη, απογοήτευση και δυστυχώς απαισιοδοξία για το άμεσο μέλλον, εάν εξακολουθήσει να υλοποιείται η συγκεκριμένη μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική που ασκείται σήμερα από την συγκυβέρνηση της καταστροφής. .
Από το 2008 μέχρι σήμερα, η παιδική φτώχεια έχει διπλασιαστεί και τείνει διαρκώς αυξανόμενη.
Αναλυτικά:
• Το 1/3 των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας περιλαμβάνει παιδιά.
• Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν έχει δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Το 20% των παιδιών (14-24 ετών) στην εφηβεία δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία , στην ιατρική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια.
• Ο σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους παγκόσμια με επιπρόσθετο δεδομένο την έλλειψη κονδυλίων για την παιδεία.
Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να γίνουν γνωστά και να υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση όχι μόνο την συγκεκριμένη μέρα. Δεν  θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας αλλά και του κόσμου όλου.     
    Το γραφείο τύπου και επικοινωνίας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ



     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top