Στην Ωραιόκαστρο βρέθηκε η πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, επί πρωθυπουργίας της οποίας έγινε το επεισόδιο στα Ίμια.
Η Τσιλέρ ήταν προσκεκλημένη του Απόστολου Χαρουπάκη και γευμάτισαν στη γνωστή ψαροταβέρνα του Ωραιοκάστρου «Ο Γερμανός», μαζί και με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου Ασ. Γαβότση.
Η πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Οζέρ Τσιλέρ και από πολλούς φίλους της, που χρειάστηκε ένα πουλμανάκι για να μετακινηθούν, απόλαυσαν θαλασσινούς μεζέδες και ουζάκι.
Επί της πρωθυπουργίας της Τσιλέρ, η Τουρκία και η Ελλάδα έφθασαν στα πρόθυρα της πολεμικής εμπλοκής, εξαιτίας του επεισοδίου στα Ίμια, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες στρατιωτικοί. Τελικά η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εκτονώθηκε και διευθετήθηκε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς το Σημίτη, όσο και προς στην Τσιλέρ, «no flags, no ships, no troops».
Η Τανσού Πενμπέ Τσιλέρ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρωθυπουργός στην Τουρκία. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946 και αφού αποφοίτησε από το Κολέγιο, σπούδασε σε αμερικάνικα πανεπιστήμια του Κονέκτικατ και αφού έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Yale, ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα ως λέκτορας και καθηγήτρια. Με την πολιτική ασχολήθηκε από το 1990 και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1991 και έγινε υπουργός Οικονομικών. Το 1993 έγινε πρωθυπουργός μέχρι το 1996. Στη συνέχεια διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών μέχρι το 1997. Το 2002 όταν το κόμμα της δεν κατόρθωσε να μπει στη βουλή αποχώρησε από την πολιτική.
Έκτοτε, απολαμβάνει τη ζωή της με ταξίδια με την πολυμελή παρέα της. Επισκέπτεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, γιατί είναι η πόλη που γεννήθηκαν και ζούσαν οι γονείς της, πριν μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη. Ίσως για αυτό η Τσιλέρ να εκφράζει την λεγόμενη ευρωπαϊκή Τουρκία με δυτικό προσανατολισμό σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν αυτή την περίοδο στη γείτονα χώρα και εκφράζουν την ανατολή και τον Ισλαμισμό.

1 σχόλια:

  1. (h) Διαβαζοντας το αρθρο για μια στιγμη νομισα οτι η Τανσου ειναι φιλελληνιδα, αφου κι οι γονεις της..μετα θυμηθηκα ΒΛΑΧΑΚΟΣ-ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ-ΓΙΑΛΟΨΟΣ...ΑΘΑΝΑΤΟΙ
    (Αλλα απο την εποχη των Περσικών πολέμων παντα τους Περσες συνοδευαν καποιοι ελληνες, οι μηδισαντες..Κριμα..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top