Η νέα πρόκληση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Όμως ποιοι το δικαιούνται και πως θα ενταχθούν σε αυτό οι επιχειρηματίες; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά στη συνέντευξη που έδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη Ραλλιώ Λεπίδου και  στην έντυπη έκδοση του www.ka-business.gr το περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»  

 
To νέο ΕΣΠΑ είναι μία νέα πρόκληση για την ανάπτυξη της
επιχειρηματικότητας και όπως φαίνεται έχει και μία διαφορετική
φιλοσοφία. Ας μου επιτραπεί η έκφραση θα επενδύσει στα νέα μυαλά.
Ποια λοιπόν θα είναι αυτά τα μυαλά; Ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο;


Σημαντική η διαπίστωσή σας. Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020), με προϋπολογισμό 19,9 δις ευρώ Ενωσιακής συνδρομής ή 24,8 δις ευρώ συνολικής δημόσιας δαπάνης, στοχεύει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, σε διάφορους τομείς προτεραιότητας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η αγρο-διατροφή, αλλά και η πληροφορική και οι επικοινωνίες. Τα «μυαλά» λοιπόν που εννοείται, βρίσκονται ήδη στην στόχευσή μας για ένταξη, εκπαίδευση και κατάρτισή τους, ώστε να γίνουν οι φορείς υλοποίησης και διάχυσης της νέας φιλοσοφίας που φέρνει το νέο ΕΣΠΑ στα επόμενα χρόνια.



Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο
πρόγραμμα στήριξης;

Θέλω να φανταστείτε ένα τεράστιο μεν, «ανοικτό» δε, σύστημα/σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αναλύεται σε 19 Επιχειρησιακά προγράμματα (4 Τομεακά & 15 Περιφερειακά). Το κάθε ευρώ από τους σημαντικότατους αυτούς πόρους δε θα δαπανηθεί απλά, αλλά θα επενδυθεί αποτελεσματικά στον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία. Οι προϋποθέσεις λοιπόν, για να ενταχθεί κάποιος  σε μία από τις δεκάδες/εκατοντάδες δράσεις αυτών των προγραμμάτων, σχετίζεται καταρχήν με την ιδιότητά του (ιδιώτης, επαγγελματίας, επιχείρηση, φορέας) και στη συνέχεια με το αντικείμενο, την περιοχή (Περιφέρειες) και τα κριτήρια του καθενός από τα προγράμματα αυτά. Η πληροφόρηση  για τα παραπάνω, υπάρχει συγκεντρωμένη στο www.espa.gr .



 Η Καινοτομία τι ρόλο παίζει σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που βάζει το
νέο ΕΣΠΑ;

Η Καινοτομία, είναι πράγματι υψηλή προτεραιότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αφού στηρίζεται στην Κεντρική Στρατηγική της Ε.Ε για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν οικονομική οντότητα παγκόσμιας εμβέλειας και των κρατών μελών της. Παράλληλα, το νέο ΕΣΠΑ , προσπαθεί να «αποκεντρώσει» τον σχεδιασμό τέτοιων υψηλών προτεραιοτήτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανά Περιφέρεια να δημιουργηθούν οι κατάλληλες βάσεις «φυτώρια» για την άνθησή της με τις τοπικές δυνάμεις και κοινωνικούς εταίρους.



Στα προηγούμενα πακέτα στήριξης βλέπαμε το βάρος να πέφτει
περισσότερο σε υποδομές και κτίρια με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να
έχει γεμίσει από αυτά και δυστυχώς να μην αξιοποιούνται τα
περισσότερα, λόγω οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πακέτο στήριξης που
ουσιαστικά θα επενδύσει σε μελλοντικά σχέδια και οράματα τι φίλτρο
προστασίας θα υπάρξει, προκειμένου να μη χαθούν χρήματα άσκοπα;
Γιατί στη προκειμένη περίπτωση επενδύουμε σε κάτι που δε φαίνεται.


Συμφωνώ εν μέρει με την διαπίστωσή σας. Πράγματι, έπεφτε μέχρι τώρα το βάρος στις Υποδομές για τη χώρα, μια και υπήρχε μεγάλη έλλειψη αυτών. Δε συμφωνώ όμως ότι δεν αξιοποιούνται..., γιατί απλούστατα αφορούν χιλιάδες μεγάλα και μικρά έργα που έγιναν και χρησιμοποιούνται, όπως δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια κ.ο.κ,  και νομίζω ότι γνωρίζουν καλά οι κατά τόπους κοινωνίες την προέλευσή τους. Αν μιλάτε από την άλλη μεριά για καθυστερήσεις ή εμπόδια στην υλοποίησή τους, ακόμα και δυσκολίες μέχρι αδυναμία διαχείρισής τους,  αυτό πράγματι σηκώνει κουβέντα και κατά περίπτωση ανάλυση...
Να σημειώσω εδώ τέλος, ότι κρίσιμες «Υποδομές» (ή η συνέχειά/ολοκλήρωσή  τους), βρίσκονται σαν έργα «γέφυρες» στο νέο ΕΣΠΑ και αφορούν σημαντικούς πυλώνες υποστήριξης του για τη συνέχεια.
Επενδύουμε λοιπόν, όπως λέτε, σε κάτι.... διαρθρωτικό που τα αποτελέσματά του όμως,  θα φανούν βραχυ-μεσοπρόθεσμα στην επιτυχία του νέου Ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, στη βιώσιμη απασχόληση της  Κοινωνίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας.  Επενδύουμε λοιπόν, σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας!


Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει κάποιος και που να απευθυνθεί
για να ενταχθεί στο πρόγραμμα;

Θα ήθελα να κάνετε λίγους μήνες ακόμα υπομονή, μια και ενώ έχουν εγκριθεί καταρχήν (και μάλιστα σαν χώρα , είμαστε 3οι στην Ε.Ε) από την Ένωση, απαιτείται μία τεχνικής φύσεως διαδικασία τελικής έγκρισης από την Ε.Ε,  ώστε να «ανοίξουν» όλα  τα προγράμματα,  για τους δικαιούχους κάθε μορφής.
Όπως απάντησα ήδη στην ερώτηση σας παραπάνω, ο κάθε εν δυνάμει δικαιούχος, θα πρέπει καταρχήν να «στοχεύσει» στο πρόγραμμα/κριτήρια/περιοχή που τον ενδιαφέρει και έχει τις δυνατότητες και μετά να απευθυνθεί σε αυτό ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά για τα περαιτέρω.... Το www.epsa.gr  είναι ένας ολοκληρωμένος πόλος ενημέρωσης και οδηγιών προς αυτόν τον σκοπό, που είμαι σίγουρος ότι θα ...απαντήσει σε κάθε ερώτημα ή ενδιαφέρον των αναγνωστών σας.

- See more at: http://www.ka-business.gr/pages/persons-interviews/7933/to-neo-espa-kai-h-filosofia-toy#sthash.cVvfP907.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top