Άρθρο του Θεόδωρου Κουτρούκη


Με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας των διαχειριστών blog και site της περιοχής μου, σκέφτηκα να γράψω μερικές σκέψεις για αυτούς τους ανθρώπους που με πολύ μεράκι αναλώνουν ένα σεβαστό μέρος του χρόνου τους για να συμβάλλουν την ενημέρωση μας.
Θα ακούσετε να τους λοιδορούν. Είναι φυσικό, καθώς αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα της εξουσίας.
Θα δείτε να τους προπηλακίζουν. Επόμενο είναι, καθώς ξεσκεπάζουν τις υπόγειες κινήσεις των αυτοαποκαλούμενων εκπροσώπων του λαού που -εν τέλει- δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τα δικά τους συμφέροντα.
Θα δείτε να τους καταγγέλουν στην αστυνομία με διάφορα παιδαριώδη επιχειρήματα. Μα, ασφαλώς θα το κάνουν, καθώς εκείνοι έχουν καταγγείλει πρωτύτερα την ασύλληπτη διαπλοκή.
Θα δείτε να τους απειλούν. Λογικό δεν είναι; Οι μύστες της εξουσίας μισούν όποιον τους ενοχλεί στην προσπάθεια τους αν απομυζήσουν όσα περισσότερα οφέλη μπορούν από το φλέρτ τους με την μαρμίτα της διακυβέρνησης.
Τέλος, θα δείτε να αφήνουν υπονοούμενα ότι δωροδοκούνται για να ευνοήσουν με ωνητά δημοσιεύματα πολιτικά πρόσωπα μειωμένων ικανοτήτων, που όμως διαθέτουν τους πόρους για να πληρώσουν την φιλοτέχνηση της αγιογραφίας τους. Αυτό μένει να αποδειχτεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση πως θα μπορούσε να το αποδείξει ο καταγγέλων, αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδεχόταν ότι έχει εμπλακεί και ο ίδιος σε διακίνηση βρώμικου πολιτικού χρήματος και παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας για αθέμιτο ανταγωνισμό;
Οι άνθρωποι της ενημέρωσης στα blog και τα site έχουν κι εκείνοι τις αδυναμίες τους, όπως και την υποκειμενική διάσταση της προσέγγισης τους. Αυτά άλλωστε ευνοούν και την πολυφωνία.
Το θετικό είναι όμως πως έχουν αντιληφθεί προ πολλού ότι αντικειμενική ενημέρωση σημαίνει να δημοσιεύεις κάτι που κάποιος δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις των έμμισθων γραφείων τύπου των κέντρων λήψης αποφάσεων.
Για αυτό η κάθε εξουσία εχθρεύεται τους bloggers. Γιατί το blogging είναι μια άσκηση ελευθερίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι bloggers είναι φίλοι μας.

Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


1 σχόλια:

  1. Απόλυτα σωστά επί της αρχής,ο σχολιασμός για τους bloggers! Μοναδική μου ένσταση ,όταν μιμούνται την εξουσία και διαχειρίζονται το μέσο τους,ως ιδιοκτησία και όχι ως δημόσιο μέσο επικοινωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top